Aanmelden

Neem tijd voor uw pensioen

31-8-2017

Nog zelfde advies

Ruim zes jaar geleden begon ik zomaar een column te schrijven. Zo heette het schrijfsel nog niet. Eerlijk gezegd probeerde ik gewoon mijn verbazing en frustratie af te reageren. En als oud-journalist kruip je dan achter de schrijfmachine (lees pc).

Ik had de dag ervoor lekker zitten eten, met een stel (oud) collega's en hun partners. Op het Limburgse platteland; verrassende gerechten. Ging het plotseling even over pensioenen. Toen bleek dat géén van de collega's het pensioenoverzicht snapte, dat jaarlijks binnenrolt. Of misschien beter gezegd: dat geen van hen er de tijd voor nam. En ze hadden allemaal doorgeleerd, zal ik maar zeggen.

Uitleggen

Daar zit je dan als pensioenfondsbestuurder, met communicatie in je portefeuille. Eén van hen opperde zelfs vragenderwijs of het niet beter zou zijn zelf te sparen in plaats van in een pensioenfonds pensioen op te bouwen. Ondanks de heerlijke garnalen en visjes en asperges - en de witte wijn niet te vergeten - toch maar even uitgelegd dat je in het pensioenfonds niet alleen pensioen opbouwt voor je eigen ouderdom, maar dat ook je partner meeverzekerd is in geval van overlijden en je kinderen (5 bij een van mijn tafelgenoten) dan wezenpensioen krijgen. En verteld, dat naast de maandelijkse pensioenpremie die van je salaris wordt afgeschreven, je baas het een en ander bijlegt.

Uw geld

'Maar al die miljarden euro's, waar gaan die allemaal naar toe?' Dat soort vragen. Alsof  pensioenfondsen minder te vertrouwen zijn als ze meer vermogen hebben. 'Dat geld is allemaal van jullie, van de deelnemers en gepensioneerden. Pensioenfondsen zijn stichtingen zonder winstoogmerk. Al dat geld is er om alle pensioenrechten de komende tachtig jaar of langer uit te kunnen betalen,' vertelde ik voor alle zekerheid.

Mijn schrijfsel liet ik lezen aan de toenmalige manager communicatie van ons fonds. Zomaar, om de teleurstelling over zoveel onbegrip te delen. Hij vond het niet alleen leuk om zelf te lezen, maar kwam op het idee er een column van te maken op de toen nieuwe website van het pensioenfonds.

Meer tijd

De afgelopen zes jaar heb ik in mijn columns eigenlijk steeds hetzelfde geprobeerd. In simpele woorden de lezers iets meer vertellen over hun pensioen, ons fonds en de veranderingen die de pensioenwereld meemaakt. Met als doel de mensen te bewegen iets meer tijd te besteden aan hun eigen pensioensituatie. Hoeveel heb ik al opgebouwd voor mezelf? Hoeveel voor mijn partner? Wat als ik op deze manier doorga, hoeveel kan ik dan hebben op pensioendatum (met natuurlijk alle slagen om de arm). Zou het verstandig zijn extra pensioen te regelen? Voor mezelf? Voor mijn partner?

Daar komt u niet aan toe als u een paar gaatjes slaat in de jaarlijkse pensioenbrief en die in een ordner stopt. Of de digitale brief in uw pc laat zitten. U moet de informatie wel lezen en proberen te begrijpen.

Is er iets niet duidelijk? Stel de vraag, liefst per mail, maar per brief of telefoon kan ook. U hebt er recht op. Het is uw geld en uw pensioen.

Zo dat was het nog één keer.

Mogelijk is dit mijn laatste column voor u. Ik ben een paar maanden geleden al afgetreden als bestuurslid. Volgende maand ben ik met vakantie en zal waarschijnlijk mijn jongste collega de pen hanteren op deze plek. Na mijn terugkeer hoop ik mijn opvolger de hand te kunnen schudden en u, beste lezers, over te dragen in de vertrouwde handen van mijn collega's.

Arnold Verplancke

 

 

 

 

 
Recente columns
In gesprek over onze beleggingen
Klankborden maar!
Na twaalf jaar praten is er een nieuw pensioen