Jongerenafdelingen van verschillende politieke partijen vroegen me enige tijd geleden om samen met andere pensioenfondsvertegenwoordigers in gesprek te gaan over maatschappelijk verantwoord beleggen. In het bijzonder over beleggen in China en de mogelijke betrokkenheid van die beleggingen met Oeigoerse dwangarbeid. De jongeren waren, soms zelfs persoonlijk en van dichtbij, zeer betrokken bij dit onderwerp. Ik ging graag met ze in gesprek. Want het is zeer terecht dat ze mij als pensioenfondsbestuurder bevragen over hoe pensioengeld wordt belegd. Zij hebben dat geld mede ingelegd.
Dilemma’s
Het was een open gesprek waarin ik ook enkele van mijn bestuurlijke dilemma’s heb kunnen delen. Want als pensioenfonds hebben wij te maken met een verscheidenheid aan belangen. Maatschappelijke organisaties, maar nog belangrijker, onze deelnemers en aangesloten werkgevers stellen ons steeds vaker kritische vragen over de wijze waarop wij het geld beleggen en stellen onderwerpen aan de kaak waarvan zij aangeven dat zij niet willen dat hun pensioengeld daarmee wordt gelinkt.
Tegelijkertijd is en blijft onze belangrijkste opdracht om het geld van de deelnemer zo te beheren dat het voldoende rendeert, en voldoende veilig is belegd, zodat we de pensioenen kunnen uitkeren tot ver in de toekomst. Ook hebben wij een zeer diverse groep deelnemers, en bij die diversiteit hoort dat niet iedereen dezelfde thema’s even belangrijk vindt. Hoe vinden we als bestuur de juiste balans tussen al deze belangen en wat vinden we het belangrijkst?
In gesprek gaan
Als pensioenfonds kunnen we op verschillende manieren invloed hebben met onze beleggingen. We kunnen er voor kiezen ergens niet in te investeren (uitsluiten), we kunnen juist in bepaalde thema’s wel investeren (impactinvesteringen) of we kunnen als aandeelhouder (vaak samen met andere aandeelhouders) in gesprek gaan met bedrijven om bij te sturen op hun strategie en beleid (engagement).
In de ontmoeting met de jongeren bleek veel interesse in de mogelijkheid om met bedrijven in gesprek te gaan. Dit omdat zij zagen dat ook grote (westerse) bedrijven indirect, bijvoorbeeld in de keten van toeleveranciers, wellicht onbewust of ongewild kunnen bijdragen aan misstanden zoals dwangarbeid. Als deze bedrijven hiervan bewust worden gemaakt, en na gesprekken met en wellicht druk van hun aandeelhouders, hun gedrag aanpassen en werken aan een eerlijke keten heeft dat veel invloed.
In het gesprek hebben we uitgebreid stil gestaan bij de vraag hoe wij als pensioenfonds bepalen waarover, en met wie, wij het gesprek aangaan. Zo hebben wij als pensioenfonds ook geld belegd in China en worden er gesprekken gevoerd met enkele grote Chinese bedrijven over hun beleid op het punt van klimaat, milieu, ondernemingsbestuur of volksgezondheid.
Deelnemers hebben stem
Periodiek gaan wij in gesprek met onze deelnemers en aangesloten werkgevers om te bepalen welke thema’s belangrijk worden gevonden. Zo hebben wij onder meer de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties aan hen voorgelegd. De doelen op het gebied van gezondheid en welzijn, duurzame energie, eerlijk werk en economische groei, industrie, innovatie en infrastructuur en het klimaat kregen prioriteit van onze achterban. Specifiek bij engagement bleken ook beleid tegen hoge beloningen en mensenrechten zeer belangrijk. Op basis van deze inbreng geven wij onze prioriteiten aan bij BMO, onze samenwerkingspartner die namens ons stemt op aandeelhoudersvergaderingen en in gesprek gaat met bedrijven.
Mensenrechten en eerlijk werk zijn dus thema’s die in ons beleid van maatschappelijk verantwoord beleggen prioriteit krijgen. Ik had het idee dat de jongeren die ik in dit gesprek sprak het interessant vonden om te horen hoeveel er al gebeurt op dit gebied. Ik vond het fijn dit, samen met de Pensioenfederatie en andere pensioenfondsen, toe te kunnen lichten.
Investeren in samen optrekken
Dat betekent echter niet dat we klaar zijn, we hebben toegezegd in gesprek te blijven en kritisch te bekijken of we genoeg doen. Tegelijk heb ik aangegeven dat ik het daarbij heel belangrijk vind dat de deelnemers van het pensioenfonds zelf ook aan blijven geven waar zij prioriteit leggen. Daar blijven we de komende tijd in investeren. Waarbij ik specifiek ook op zoek ga naar de jongere deelnemers van ons fonds die zich minder vaak laten horen via enquêtes of tijdens bijeenkomsten. Daarover vertel ik graag meer in een volgende column. Wil je nu al meer weten over ons beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen, lees dan eens ons
jaarverslag MVB of het
themanummer MVB van ons jaarverslagmagazine van dit jaar.
PS: We houden binnenkort een digitale ontmoeting met deelnemers over het nieuwe pensioenstelsel. Wil je meedoen? Geef je dan op via
communicatie@pensioenfondspgb.nl. Je kunt ook een mailtje sturen als je meer wilt weten over de mogelijkheid om je als jonge deelnemer te laten horen.