Aanmelden

Heeft drie jaar besturen in de pensioensector mij 10 jaar ouder gemaakt?

24-4-2018

Een gesprek met een paar collega-bestuurders veroorzaakte laatst bijna een vroege midlifecrisis…. Want al was ik zelf nog in de veronderstelling “jong” te zijn, misschien dacht mijn omgeving daar heel anders over. Was ik ongemerkt “oud” geworden…? 

Laat ik eerst uitleggen wat er gebeurde. De collega-bestuurders waren te gast geweest bij de jaarlijkse bijeenkomst van onze vereniging van gepensioneerden. Een van de onderdelen was een cabaretier. Dit onderdeel, werd mij geamuseerd verteld, was een groot succes. Ik bleek daarin ook onderwerp van gesprek te zijn geweest. De vraag was of Pensioenfonds PGB jongeren in het bestuur heeft en er was discussie over mijn leeftijd ontstaan. Ik was inmiddels boven de 40 werd in de zaal gedacht. Nee, dat viel mee riep iemand, pas 38… (for the record, ik ben 36). De conclusie van de cabaretier: Jong? Jochem ziet er kennelijk uit als 40-plus en gedraagt zich ook zo. Vooral die laatste conclusie duwde mij richting de genoemde vervroegde midlifecrisis.

Onderzoek
Recent is onderzocht hoe het staat met de diversiteit in besturen van pensioenfondsen. Hiermee is het nog altijd niet zo best gesteld en een van de bevindingen was dat 60% van de besturen geen leden onder de veertig heeft. Ik merk dit ook als ik congressen bezoek. Vaak ben ik veruit de jongste. Terwijl, laten we eerlijk zijn, 40-min al een rekbaar begrip is als het gaat om de term “jong”. In een interview met NRC over dit thema grapte ik al eens dat ik dit “redelijk mid-career” vind. Zorgt het gebrek aan jongeren in pensioenfondsbesturen er misschien voor dat ik mij inmiddels aanpas aan de bestaande cultuur, en mij daarom gedraag als iemand van boven de 40, vroeg ik mijzelf geschrokken af. 

Verscheidenheid
Groepsdenken treedt ongemerkt gemakkelijk op in groepen met veel hetzelfde soort mensen. Mede daarom vind ik verscheidenheid aan de bestuurstafel ook zo belangrijk. Dat gaat natuurlijk verder dan een focus op leeftijd. De pensioensector wordt geconfronteerd met ingrijpende veranderingen (zoals het mogelijke nieuwe pensioencontract). Dit vraagt om het vermogen om als team afstand te kunnen nemen, zaken van meerdere kanten te bekijken en misschien nog wel het belangrijkste, om creativiteit. Een team waaraan deze eisen worden gesteld heeft behoefte  aan mensen met verschillende karakters, afkomst, sekse, leeftijd, ervaring, expertise en persoonlijkheidskenmerken. 

Veelzijdig team
Als ik kijk naar de samenstelling van het bestuur bij Pensioenfonds PGB zie ik gelukkig een zeer gevarieerde groep. Alle bestuurders brengen expertise in op uiteenlopende onderwerpen. Vanuit diverse achtergronden en kenmerken kijkt iedereen op zijn eigen manier naar de uitdagingen die op ons afkomen. Als team is het vervolgens de uitdaging om die verschillende gezichtspunten voldoende de ruimte te geven en te waarderen. Aan iedereen individueel de opdracht beelden en ideeën ook buiten het bestuur te toetsen om te voorkomen dat er groepsdenken ontstaat. 

In gesprek
Daarom bezoek ik bewust niet alleen de standaard congressen en seminars. En ik ben blij met de groep jonge enthousiaste bestuurders die ik heb ontmoet rond de uitverkiezing tot jonge pensioenfondsbestuurder van het jaar 2017. Ik  werk samen met PensioenLab. En ik blijf in gesprek gaan met groepen (jonge) deelnemers in ons fonds.
Ben jij een jonge deelnemer en vind je het leuk om samen met een groepje (jonge) collega’s samen met mij te spreken over pensioen? Dan doe ik dat heel graag. Daarmee help je mij om jong te blijven denken zodat ik niet bang hoef te zijn dat de cabaretier gelijk krijgt. Dan blijft de midlifecrisis voorlopig nog op afstand. Bij dat laatste helpt gelukkig ook dat ik mij vorige week nog eens moest legitimeren bij het kopen van een fles wijn…

J. Roo reageer
reageert op 27-04-2018:

Een bekend spreekwoord luidt : Te groot voor servet , te klein voor tafellaken.

i.huitema reageer
reageert op 07-05-2018:

DE DEKKING GRAAD LICHT AL VEEL HOGER DAN 107 % DE WERK GELEGENHEID STIJGT IN DE MARKT .ER ZIJN DIT JAAR VEEL OUDEREN OVERLEDEN. EN U KAN MIJ NIET VERTELLEN DAT HET SLECHT GAAT MET HET PENSIOEN. DIT IS OP TE MAKEN WAT ER BIJ U AAN PENSIOEN BINNEN KOMT IK BLIJF KORT ,BLIJF EERLIJK ER BEDRIEG DE OUDEREN NIET. WANT DIT GEBEURT DE LAATSTE TIJD MAAR AL TE VEEL. M.V.G. I.HUITEMA

J. Roo reageer
reageert op 07-05-2018:

Geachte Huitema , Lees mijn reacties op de vorige columns er maar eens op na. Voorbeeld: Het rendement op hun vermogen dekt al drie keer de uitgaven aan pensioenen oftewel een dekkingsgraad van 300 % !!! Dit is het rendement dus de pensioenen , kosten en verdere uitkeringen zijn al betaald. In werkelijkheid komt er voor de pensioenen nog 100 % bij. Want die zit niet in het rendement. We hebben dus een dekkingsgraad van 400 % 1 keer voor uitbetaling pensioenen en 3 keer als rendement. Maar zie mijn vorige reacties waar door de pensioenfondsen niets zeggende of geen antwoorden op wordt gegeven Vr . gr . J. Roo

Pie Jongen reageer
reageert op 22-05-2018:

Geachte Huitema, Alle (nep) media en ook familie Rutte geeft het aan het gaat goed met Nederland. Blijkbaar met uitzondering van de gepensioneerde. Wanneer stoppen we nu eens met die flauwekul van die zogenaamde reken rente. Ook in het nationaal pensioen debat kwam dit sterk naar voren. Blijkbaar horen de gepensioneerde niet bij de familie Rutte. Dit is schadalig! Over de rug van weerloze ouderen te bezuinigen.

 

 
Recente columns
In gesprek over onze beleggingen
Klankborden maar!
Na twaalf jaar praten is er een nieuw pensioen