Mijn vorige column met als titel ’Rust aan het pensioenfront’ heeft veel reacties opgeleverd. Ik heb naar aanleiding van de reacties mijn eigen column meteen nog eens teruggelezen. De reacties waren soms best kritisch, maar zijn ook een aanmoediging om zaken op te pakken. Daarom drie goede voornemens van mijn kant voor een jaar waarin hopelijk beweging komt in de lang lopende pensioendiscussie.
“Zalvende woorden”
Wat ik in een aantal reacties teruglees is de roep om een nog duidelijker PGB-verhaal. Eén reactie sprak zelfs over ‘slaap kindje slaap’. Teruglezend begrijp ik waar sommige van deze reacties vandaan komen. Ik sta nog steeds achter mijn oproep voor rust om het pensioenakkoord verder uit te kunnen werken. Maar het – tijdelijk - voorkómen van kortingen en het voorkómen van grote premiestijgingen is natuurlijk geen ‘goed nieuws’ of ‘rust’.
Van goed nieuws, en van echte rust, kunnen we pas spreken als er daadwerkelijk een akkoord ligt dat ruimte geeft om pensioenen te laten meegroeien met stijgende prijzen als het goed gaat met de economie. Bij een helder verhaal hoort ook de andere kant van de medaille. Als we inderdaad naar een stelsel gaan waar we in goede economische tijden eerder de pensioenen kunnen verhogen dan hoort daar ook bij dat we in slechte economische tijden moeten accepteren dat de pensioenen eerder kunnen worden verlaagd.
En we mogen ook niet onze ogen sluiten voor de impact van de lage rente, die zekerheid duur maakt. En voor de mogelijke risico’s voor tegenvallende beleggingsresultaten in de toekomst. Ik zeg toe dat we volgende maand in een column uitgebreid stil zullen staan bij de voortgang van het akkoord en ook de samenhang met de rekenrente. U mag hierover een helder verhaal van ons verwachten.
“Wanneer gaan jullie eens vechten voor onze centen”
Verschillende reacties waren een oproep tot actie. Ik begrijp heel goed dat er de wens is om te ervaren dat het bestuur staat voor de belangen van de deelnemers aan het pensioenfonds. En, zonder in de verdediging te willen schieten, daar hebben we de laatste jaren ook erg in geïnvesteerd. Door als pensioenfonds in gesprekken met het ministerie van sociale zaken en toezichthouders op te komen voor de belangen van onze deelnemers. Maar bijvoorbeeld ook door aan diverse onderzoekstafels mee te praten via kennisorganisatie Netspar. Ook zijn we als pensioenfonds zeer actief bij de Pensioenfederatie en delen we veel kennis binnen de sector.
Ik realiseer me dat dit allemaal onzichtbaar gebeurt. Ik ga me ervoor inzetten om dit jaar zichtbaarder te maken hoe wij opkomen voor het belang van al onze deelnemers, bijvoorbeeld door onze standpunten publiek te delen.
Daar horen wel twee kanttekeningen bij. Allereerst ligt de zeggenschap over hoe wij in Nederland ons pensioenstelsel willen inrichten in eerste instantie bij sociale partners (werkgeversorganisaties en vakbonden) en de overheid. In de uitwerking van het pensioenakkoord hebben zij dan ook een belangrijke rol, die ik respecteer. Wel vind ik het belangrijk om er voor te zorgen dat we kennis blijven delen en dat we stelling durven nemen op onderdelen die onze deelnemers belangrijk vinden.
Dit brengt me op de tweede kanttekening. Als we stelling nemen, dan kan dat met een ander standpunt zijn dan uw, of zelfs mijn eigen, standpunt. Pensioenfonds PGB heeft een zeer diverse groep deelnemers. Het is aan ons als bestuur om, ook bij het bepalen van een standpunt, een evenwichtige afweging te maken. Die moet recht doen aan de belangen van alle deelnemers - actief, gepensioneerd of ‘slaper’ - en ook die van de werkgevers.
Kortom, u mag mij aanspreken op het zichtbaar opkomen voor het belang van de deelnemers van Pensioenfonds PGB, maar het kan voorkomen dat dit niet altijd gebeurt met hetzelfde standpunt dat u persoonlijk heeft. Wel kunt u mij daar natuurlijk altijd op bevragen, en moet ik het PGB-standpunt altijd kunnen uitleggen.
In gesprek blijven
Mijn derde en laatste goede voornemen is om met u en andere deelnemers via deze column in gesprek te blijven gaan. De reacties die eronder staan leiden tot gesprek of actie, zowel bij mij als bij andere mensen bij Pensioenfonds PGB, ook al is dat misschien niet altijd meteen zichtbaar. De column is voor ons een van de manieren om te horen wat er leeft, naast bijvoorbeeld persoonlijke gesprekken, klantonderzoek en klantenpanels, bijeenkomsten met sociale partners, bezoeken aan bedrijven of bijeenkomsten van gepensioneerden.
Ik hoor het graag van u, als u het eens of oneens bent met de uitkomst van een discussie of een standpunt van Pensioenfonds PGB. En vooral ook waarom dat zo is. Dat wij veel reacties krijgen, toont voor mij aan dat we een betrokken achterban hebben. Dank daarvoor!