Aanmelden

Deeltijdpensioen kan ook

31-5-2017

​Hij leek nog ver af van zijn AOW-leeftijd, misschien nog wel vijftien jaar. Toch begon hij over die mogelijkheid: kan ik een deel van mijn pensioen eerder laten ingaan?

Misschien was het wel mijn schuld. Ik had in een klein gezelschap betoogd dat het beter is geleidelijk minder te gaan werken en niet pardoes op pensioendatum van honderd procent naar nul te gaan. Voorkom het bekende zwarte gat, waarin je tuimelt als je altijd hard hebt gewerkt en geen echte hobby's hebt opgebouwd.

Geleidelijk
Ik gaf toe dat ik geen goed voorbeeld was. Zeven jaar voor mijn 65ste kon ik mijn journalistieke functie in loondienst beëindigen en nu zeven jaar na die oude AOW-leeftijd ben ik nog steeds niet helemaal gestopt. Zo geleidelijk zal het niet iedereen lukken.

'Maar nou effe concreet,' vroeg hij. 'Stel ik wil niet wachten tot mijn 67ste, maar bijvoorbeeld op mijn 64ste minder gaan werken. Zeg nog drie dagen in de week. Kan ik dan voor die overige veertig procent alvast mijn pensioen laten ingaan?' 

Ja, dat kan, verzekerde ik hem. Dan krijg je alvast veertig procent van het inmiddels opgebouwde pensioen. Alleen wordt dat deel wel actuarieel herrekend, want je krijgt het drie jaar langer uitgekeerd. Dus je krijgt minder per maand dan wanneer je dat deel had laten staan tot je pensioendatum.

Flexibel
'Vanaf wanneer kan ik deeltijdpensioen krijgen?'
In theorie vanaf je 55ste, maar dan blijft er natuurlijk wel weinig over per maand als je het twaalf jaar langer wilt ontvangen.
'Snap ik. Bovendien krijg ik natuurlijk ook nog geen AOW jaren lang, trouwens ook niet als ik met mijn 64ste minder ga werken.'
Ik legde uit dat Pensioenfonds PGB flexibel is als het gaat om de verschillende vormen van pensioenuitbetaling. Ook tijdelijk pensioen is mogelijk, bijvoorbeeld om een beperkt aantal jaren zonder AOW te overbruggen. Maar ook voor die variant geldt: het gaat allemaal af van de totaal opgebouwde pensioenrechten. Hoe meer je laat vervroegen, hoe minder je overhoudt voor na je 67ste.

Doorwerken
Hij knikte bedachtzaam. 'Misschien ga ik wel zoiets proberen als jij. Minder werken vanaf mijn 64ste, maar dan lekker doorwerken richting zeventig in deeltijd als dat kan. Dan groeit het pensioen toch ook weer door?' 

Ik knikte en wees hem op de mooie rekenmodule die wij op Mijnpgbpensioen.nl hebben staan voor iedereen. Daar kun je spelen met vroeger en later uittreden, met getrapt pensioen (eerst meer en later minder, of omgekeerd). En ook met deeltijdpensioen. Het is net als met het uitzoeken van vakanties. Je geniet alvast van alle mogelijkheden en het kost je nog geen cent.

 

 

 
Recente columns
Gesprekken aan de keukentafel
De Britten zeggen weer 'nee'
Als het niet anders kan