Aanmelden

De Britten zeggen weer 'nee'

15-3-2019

​Voor de zoveelste keer zei het Britse parlement met een grote meerderheid ‘NO!’.  De volksvertegenwoordiging in het Verenigd Koninkrijk stemde tegen de deal met Brussel over de uittreding uit de EU. Heel jammer.

 

Als het Verenigd Koninkrijk de EU daadwerkelijk verlaat, gaat dat geld kosten omdat  de Britse economie eronder zal lijden. Dat heeft gevolgen, ook hier in Nederland, en dus ook voor pensioenfondsen en voor hun deelnemers. Hoe chaotischer de uittreding, hoe meer schade je mag verwachten.

 

Ja, er zijn ook voordelen. Een aantal activiteiten wordt verplaatst, ook naar Amsterdam bijvoorbeeld. Maar al die extra douaniers, door onzekerheid stagnerende investeringen, fabrieken die verplaatst dreigen te worden… het is hoe dan ook voor iedereen een economische verspilling.

 

Britse beleggingen
Betekent het Britse nee op korte termijn veel voor de beleggingen van Pensioenfonds PGB? Nee, dat is op dit moment niet de verwachting. Want dit is een publieke gebeurtenis. Nieuwe informatie wordt gelijk in de beurskoersen verwerkt. De slechtere economische verwachting is al vertaald in de koersen van beleggingen, maar ook van het Britse pond.

 

Het valutarisico hebben we voor een groot deel afgedekt. Verder zijn onze rechtstreekse belangen niet zo heel groot: ongeveer 8 procent van het totale pensioenvermogen is belegd in het Verenigd Koninkrijk. 

 

Voorspellen
Spelen wij in op de Brexit? Natuurlijk doen we dat. We hebben een analyse gemaakt van de mogelijke gevolgen voor onze beleggingen van een harde Brexit. Die achten wij na de eerste negatieve reacties beperkt. Maar de ervaring leert dat ‘reacties op de politiek voorspellen’ niet erg nauwkeurig is.

 

Neem als voorbeeld de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS. Hierop kwam eerst een korte negatieve beursreactie omdat een wat ongebruikelijke president werd gekozen. Vervolgens kwam er een forse rally, omdat zijn verkiezing betekende dat de belastingen omlaag zouden gaan, ook voor bedrijven. En het gevolg was een onverwacht positieve forse impuls in de toch al goed draaiende Amerikaanse economie.

 

Marktsignalen
Liever dan in een glazen bol te kijken proberen we daarom via ons dynamisch beleggen gestructureerd de marktsignalen op te pakken en waar mogelijk wat waarde toe te voegen.


Wat vooral jammer is aan de keuze van de Britten is dat die niet lijkt te zijn gebaseerd op een grote gemeenschappelijke wens en goed doordachte argumentatie. Persoonlijk denk ik dat veel problemen niet meer op nationaal niveau op te lossen zijn, zoals klimaat, immigratie of de macht van grote technologiebedrijven. Wat ik zie is verdeeldheid en daardoor ook het gebrek aan keuze: nee zeggen levert geen oplossing op.

 

Order!
Helaas is verdeeldheid geen fenomeen dat zich alleen voordoet in het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten. Neem ons eigen land: na 15 jaar is er nog geen pensioenvernieuwing. Men vertelt elkaar vooral wat men niet wil. Zeg nee, en de problemen blijven.


De Britse parlementsvoorzitter heeft een mooie manier om iedereen tot de orde te roepen en ik zeg het hem graag na: ‘’Order, order!”

 

Rob Heerkens
Rob Heerkens (1959) is vanaf 2011 bestuurslid van Pensioenfonds PGB. Hij is verantwoordelijk voor het balansbeheer en beleggingsbeleid van het pensioenfonds. Hij is daarnaast onder meer adviseur FNV Horeca.
Jan Roo reageer
reageert op 18-03-2019:

Deze keer geen reactie op het pensioen. De Britten zeggen weer : NO Zeggen wij dat ook maar wat vaker . De Britten uit de EU gaat ons geld kosten . Waarom dan ? Al die Britse EU parlementariërs en hun aanhang hoeven ook niet meer betaald te worden . Over de verdere bijkomende kosten maar niet te spreken. Weet je wat geld kost bv. : elke maandelijkse verhuizing van Brussel naar Straatsburg en weer terug , tien miljoen euro per keer ! Alleen om dat men het niet eens kan worden over een permanente plaats Dat noem ik pas geldverspilling ! Plus door die verhuizingen onnodige extra uitstoot van 19.000 ton CO 2 ! Moest dat ook niet worden terug gedrongen ? Dan gaat dat op deze manier niet lukken ! Te zot voor woorden ! Totale kosten per jaar :ca. 2 miljard .. De invoering van de Euro heeft ons m.i.`s ook al geld genoeg gekost . Uitzonderingen daar gelaten . Een heleboel dingen wat vroeger de prijs in Guldens was , is nu gewoon in Euro`s Mijn salaris vertoont wat dat betreft nog steeds een formidabele achterstand . Waar zijn ze het trouwens wel over eens ? Over diverse belastingen die per land nogal verschillen? Over maximumsnelheden op de wegen ? Over BTW tarieven? Over visserijaangelegenheden ?(pulskorf ) Over arbeidsvoorwaarden ? Over verkeerswetten ? Over defensie ? Over de zorgvoorzieningen en kosten ? Over de landbouw en veehouderij ? Waar over eigenlijk wel ? Eigenlijk nergens over dus . De verdeeldheid is voorbeeldig . Bepaalde zaken samen aanpakken en samenwerken ja . Maar dat wil niet zeggen dat je naar 1 Europa toe moet . Bepaalde dingen kunnen we dacht ik zelf wel oplossen en is de EU niet voor nodig . Ik zeg NEE tegen de EU , en geef de Britten groot gelijk. Ben je van dat grote geldverslindende weinig oplossende gedrocht af .

Catharina reageer
reageert op 24-03-2019:

Het lijkt er in deze tijd op dat pensioenfondsen (en ook andere instellingen/organisaties) geïnstrueerd worden (door wie, wat of hoe dan ook) om alle negatieve gebeurtenissen op deze aarde te berde te brengen teneinde niet te hoeven voldoen aan door hun aangegane verplichtingen!

Jan Ro reageer
reageert op 26-03-2019:

Meneer rob Heerkens , Nog meer economische geldverspilling in aantocht dankzij de EU . De export van WW uitkeringen naar o.a. Polen . Wat gaat ons dat weer kosten ? Na een maand werken in Nederland een WW uitkering krijgen in Polen . Waar de uitkering hoger uitvalt dan het salaris daar . Je snapt natuurlijk wel waar ze voor kiezen. Met dank aan de EU . De EU waar u denk ik een groot voorstander bent . De EU die naar m.i. ook onze pensioenen aan gaat pakken of zo als je wilt afpakken . Leuker kunnen we het niet maken . Een kreet van de belastingdienst toch? Of zoals Rutte : altijd blijven lachen .

F.M.Koster reageer
reageert op 18-04-2019:

Helemaal gelijk heeft U misschien met Uw column.Maaaaaaar zoals voorgaande reacties moet er vaker “order” geroepen worden naar de politici van de EU ! De items die al genoemd zijn kostten ons al heel veel geld .Veel meer dan een paar Britse exits bij elkaar. En over die 3 mnd WW die 6 mnd werden ..........onze eigen politici waren er niet om te stemmen DAARDOOR werd het 6 mnd ! En is de politiek van Nederland en indirect de politiek van de EU niet de bedenker van het % waar PGB aan moet voldoen? En is EU organisatie niet aansprakelijk voor de lage rente ? Geldverruiming ? ook de EU. Alle pensioenfondsen van Nederland zouden eens goed hard. “ order , order “ moeten gaan roepen naar de EU en Den Haag .

 

 
Recente columns
Laat uw partner niet in de steek
Zowel natte voeten als droogte voorkomen
In gesprek over onze beleggingen