Iets meer dan een maand geleden hielden wij een bijeenkomst voor de bij ons aangesloten bedrijven en sectoren om bij te praten over het ‘pensioen van de toekomst’. Op die dag, bij de opening, sprak ik ook kort over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Ik vertelde over de extra hygiënemaatregelen die door de locatie waren genomen, en stond toen ook al stil bij de ontwikkelingen op de financiële markten. Wie had toen kunnen voorspellen hoe snel de veranderingen daarna zouden gaan.
Een week later waren daar al de ontwikkelingen in Noord-Brabant. Ik vertelde erover in mijn vorige column. Een collega-bestuurder uit Noord-Brabant nam telefonisch deel aan de vergadering. Onze collega’s van de uitvoeringsorganisatie (PGB Pensioendiensten) deden extra experimenten met thuiswerken, en maakten afspraken over beperkte aanwezigheid op de kantoren.
Ook dit voelt inmiddels alweer lang geleden. Nu zit ik in een vrijwel leeg kantoor van Pensioenfonds PGB en ik zorg samen met één collega dat alle besluitvormingsprocessen goed door kunnen gaan. Bij PGB Pensioendiensten is een zeer beperkt aantal collega’s aanwezig voor werk wat niet vanuit huis kan. Verder werkt iedereen thuis. We wennen aan het overleggen en vergaderen via video en telefoon. Ik ben erg trots op alle collega’s bij PGB die allemaal de schouders eronder zetten om dit mogelijk te maken.
Volhouden
Alle signalen wijzen erop dat we ons klaar moeten maken voor een lange periode waarin we ons aan moeten passen aan een nieuwe werkelijkheid. Het is en blijft een spannende tijd, waarbij we naast zorgen om de gezondheid van onze naasten en onszelf ook nog moeten zien te leven met een beperkte bewegingsvrijheid en grotere onzekerheid over de toekomst. Vanuit de regering worden wij gewaarschuwd dat het op korte termijn niet terug gaat naar “normaal”.
Er zijn scenario’s over de gevolgen voor de economie, maar niemand weet precies wat er gaat gebeuren. Dat betekent dat er veel onduidelijk is. Ook over uw pensioen. We weten dat de gedaalde aandelenkoersen en de lagere rente ervoor zorgen dat we er met een lagere dekkingsgraad slechter voorstaan dan begin dit jaar.
Maar we kunnen u nog niet vertellen wat dit op de langere termijn betekent voor uw pensioenkapitaal, opgebouwde pensioen of pensioenuitkering. Pensioenfondsen zijn beleggers voor de lange termijn. De vraag of we pensioenen hierdoor moeten verlagen in 2021, hangt af van de situatie aan het eind van dit jaar en de (economische) lange termijn gevolgen van de coronacrisis. En we doen er als bestuur natuurlijk alles aan om verlagingen te voorkomen.
Economische ontwikkelingen
Pensioenfondsen kunnen op twee manieren worden geconfronteerd met een eventuele verlaging. Omdat zij al te lang een dekkingsgraad onder de 100% hebben of omdat de dekkingsgraad aan het einde van het jaar zo laag is dat herstel op de lange termijn onvoldoende mogelijk is. Gelukkig hebben wij de afgelopen jaren bij Pensioenfonds PGB voldoende herstel gehad, daarom is die eerste situatie voor ons niet aan de orde. Wij hoeven aan het einde van dit jaar niet minimaal een dekkingsgraad te hebben van 100%, voor dat herstel hebben wij meer tijd.
De tweede variant kan bij Pensioenfonds PGB wel aan de orde zijn. Wij moeten kunnen aantonen dat onze (actuele) dekkingsgraad hoog genoeg is om binnen een aanvaardbare periode te kunnen herstellen. De grens daarvoor ligt naar verwachting iets boven de 90% dekkingsgraad. Dit wordt wel de kritische dekkingsgraad genoemd. Onze actuele dekkingsgraad kunt u
hier lezen, daaraan kunt u zien dat we ons op dit moment dicht bij die grens bevinden. Dat maakt het spannend. Maar, zoals gezegd is het meetmoment pas einde van dit jaar., Het is nog niet te voorspellen hoe de ontwikkeling op de financiële markten de komende maanden zal zijn.
Behalve onzekerheid over de financiële situatie bij Pensioenfonds PGB is er ook veel onzekerheid over de gevolgen op korte en lange termijn voor de werkgelegenheid en financiële gezondheid van de sectoren en bedrijven die bij ons zijn aangesloten. Ook met die onzekerheid moeten we nog een tijd leven. Wij doen er alles aan om te helpen waar dat mogelijk is. Bijvoorbeeld door te kijken wat er mogelijk is als bedrijven betalingsproblemen hebben. Door ons voor te bereiden op de verschillende toekomstscenario’s en de mogelijke gevolgen daarvan voor de beleggingen. En om tegelijkertijd de dienstverlening in stand te houden.
Dienstverlening
Zo zijn we onder meer aan het kijken hoe we mensen die de komende tijd met pensioen willen gaan digitaal kunnen informeren, nu onze pensioen-in-zichtdagen niet door kunnen gaan. En we kijken ook naar een alternatief voor onze pensioenbijeenkomsten voor HR-medewerkers. We deden gelukkig eerder al ervaring op met het inzetten van
filmpjes en hielden ook al eens een ‘webinar’ voor werkgevers. Inmiddels onderzoeken we of dit soort digitale middelen een alternatief kunnen zijn voor de geplande bijeenkomsten. We houden verder bij welke vragen van deelnemers en werkgevers binnenkomen bij de klantenservice, zodat we daarop kunnen inspelen met
extra informatie op onze website. En we versturen digitale nieuwsbrieven.
Krijgt u die nieuwsbrieven niet? Ga dan naar uw persoonlijke omgeving in mijnpgbpensioen.nl. Dan kunt u bij de communicatievoorkeuren aanvinken dat u de digitale nieuwsbrief wilt krijgen. Op onze website kunt u ze nalezen. Ze staan bij de ‘
downloads’.
Onzekere toekomst
Tot slot: we weten niet wat deze pandemie ons nog gaat brengen. Misschien wel dingen die we nu nog helemaal niet voorzien. Natuurlijk maak ik me zorgen als ik zie hoe hard deze crisis er nu al inhakt bij een aantal sectoren die aan ons verbonden zijn. Maar ook als ik me een voorstelling maak van wat deze crisis persoonlijk kan betekenen. Misschien maakt u zich zorgen over uw gezondheid, of de gezondheid van dierbaren. Misschien maakt u zich zorgen over uw bedrijf. Of over uw werk.
Ik wil iedereen daarom vooral ook heel veel sterkte wensen. Ik hoop dat u de komende paasdagen ook ruimte vindt voor wat (thuis) ontspanning. Daarom wil ik graag afsluiten met wat mij positief opvalt. Er wordt namelijk hard gewerkt op heel veel plekken in het land, ook hier bij het pensioenfonds. Ik zie veel creativiteit en de wens om elkaar te helpen. We passen ons allemaal zo goed als mogelijk aan de nieuwe werkelijkheid aan, en proberen er het beste van te maken. En dat is best iets om trots op te zijn.
Jochem Dijckmeester
Voorzitter Pensioenfonds PGB