Sign In

Zelf sparen?

4/26/2016

Zelf sparen?
 
"Papa, ze zeggen dat ik beter zelf kan sparen voor later, dan in een pensioenfonds. Is dat zo? Eerlijk zeggen, ook al werk je voor Pensioenfonds PGB."
 
Ze heeft inmiddels de leeftijd dat ‘later’ dichterbij komt. De keuze is weliswaar niet aan haar, als ze in loondienst werkt. Maar toch….
 
Ik kies eerst maar eens voor de rekenkundige weg: "Ons pensioenfonds heeft vorig jaar maar 1,4% rendement gemaakt. Weinig hè? Maar hoeveel rente krijg je als je zelf spaart?"
"Misschien 1%?"
"Ja als je geluk hebt. En mocht je veel sparen, dan gaat daar nog 1,2% belasting van af."
"Weet je hoeveel rendement Pensioenfonds PGB de afgelopen jaren had? Achtereenvolgens 18,3%, 1,7%, 13% en 6,6%. Gemiddeld over een hele lange tijd 6,7%."
Ze schudt haar hoofd: "Nee, dat haal ik niet. Ik weet ook niks van beleggen. Maar hoe kan het dan dat jullie de pensioenen steeds moeten korten, ik bedoel verlagen?"
 
Nooit gekort
Hier wreekt zich dat dingen in het nieuws vaak erger lijken dan ze zijn. "Ik ontvang nu al zes jaar pensioen, schatje. En mijn pensioen is nog nooit gekort bij Pensioenfonds PGB. Dus laat dat ‘steeds’ maar weg."
Ze volhardt.(Van wie zou ze dat hebben?): "Maar ook geen indexatie, pap, geen toeslag voor de inflatie. En ik lees dat volgend jaar misschien wel gekort moet worden."
 
Ik leg uit dat we volgens de wet met de huidige lage rente moeten rekenen of we genoeg geld in kas hebben om al onze toekomstige pensioenverplichtingen te betalen. Hoe minder rente we op ons vermogen mogen verwachten, hoe meer we nu al moeten hebben. En zo lang die ‘dekkingsgraad’ zo laag ligt, mogen we ook niet indexeren en moeten we misschien zelfs volgend jaar korten als alles tegen zit.
"Toevallig is de inflatie laag, schatje, en stijgen de prijzen weinig. Maar mensen die zelf kapitaal hebben gespaard, kampen met dezelfde inflatie en hun rente verdwijnt naar de vermogensrendementsheffing."
 
Uitsmeren
Gelukkig, ze knikt:"En die korting dan?"
"Het is helemaal niet gezegd dat Pensioenfonds PGB moet korten in 2017. Dat kunnen we pas eind van het jaar berekenen. Maar áls we op basis van de wet en onze dekkingsgraad gedwongen zijn te korten, zal het weinig zijn omdat we een eventuele korting over tien jaar uitsmeren. Stel: we moeten de pensioenen 5% verlagen. Dan betekent dat dus 0,5% in 2017. Op een pensioen van € 600 in de maand komt dat neer op € 3. Niet leuk, maar ook geen ramp. En trekt de dekkingsgraad in 2017 voldoende aan, dan kan de rest van de korting achterwege blijven."
Ze lijkt overtuigd. Maar voor alle zekerheid presenteer ik nog een toegift:
"Als je zelf zou sparen en je gaat met pensioen op je zeventigste. Dan moet je misschien wel een ton op de bank hebben om vijftien jaar vooruit te kunnen met een aanvullend pensioen bovenop je AOW. Maar wat als je niet vijftien maar nog twintig jaar leeft of langer? Een pensioenfonds betaalt dan door. Dat risico delen we solidair. De een leeft langer en de ander korter. Dat is ook een voordeel, zeker nu de mensen gemiddeld steeds ouder worden."
"Jaja. Wil je koffie pap?"
Zelfs thuis is het nog niet zo gemakkelijk om te boeien met pensioen.
 
Arnold Verplancke
Bestuurslid Pensioenfonds PGB​

 PGB - BlogNavigatie

 PGB - BlogReacties