Het nieuwe pensioenstelsel: de weg naar ons nieuwe pensioen

Hallo, ik ben Peter. Ik neem deel aan de pensioenregeling van Pensioenfonds PGB. Ik blijf graag op de hoogte van mijn pensioen, want dit gaat over mijn inkomen voor later. Door de komst van het nieuwe pensioenstelsel verandert ook mijn pensioen. Daarom wil ik weten wat dat voor mij betekent. Op deze pagina deel ik mijn bevindingen!

Tijdlijn: de reis naar het nieuwe pensioen


Dat het aanpassen van het pensioen niet over 1 nacht ijs gaat is mij duidelijk. Al jaren zijn de overheid, vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers en gepensioneerden, toezichthouders en de pensioensector hierover met elkaar in gesprek. Wat ik nu weet is het volgende:

  • In 2019 is al afgesproken dat de AOW leeftijd minder snel stijgt.
  • Eind 2020 heeft de regering het pensioenakkoord, dat met sociale partners (werkgevers en werknemers) is gesloten, vertaald in een conceptwetsvoorstel.
  • Iedereen mocht een reactie geven op dit conceptwetsvoorstel met daarin de veranderingen van de pensioenen. Ook pensioenfondsen.
  • Het vooruitzicht is dat pensioenfondsen uiterlijk 1 januari 2023 met de nieuwe regels aan de slag kunnen.

In de tijdlijn hieronder staat wat er de komende jaren op de agenda staat. Ik zorg ervoor dat ik deze continu aanpas aan de meest recente ontwikkelingen.

Mijn zoektocht naar meer informatie

En hieronder vind je mijn artikelen over verschillende onderdelen van het nieuwe pensioen.