Aanmelden

 

 

Over Pensioenfonds PGB


Maatschappelijk verantwoord beleggen

Wij vinden het belangrijk om maatschappelijk verantwoord te beleggen.
Pensioenfonds PGB vindt het belangrijk dat beleggingen een goed rendement hebben én maatschappelijk verantwoord zijn. Daarom beleggen we volgens de Global Compact Principles van de Verenigde Naties.

Zo willen wij niet beleggen in bedrijven die zich niet houden aan de internationaal erkende mensenrechten of controversiële wapens maken. We beleggen wél in bedrijven die goed scoren op duurzaamheidscriteria. Denk daarbij aan wind- en zonne-energie, Nederlandse midden- en kleinbedrijven en microfinanciering.

Actief in gesprek en stemmen
Als belegger willen wij erop kunnen vertrouwen dat bedrijven goed omgaan met de belangen van beleggers. Daarom gaan vermogensbeheerders namens ons actief in gesprek met de bedrijven waarin wij beleggen. Ook stemmen zij namens ons op aandeelhoudersvergaderingen van beursgenoteerde bedrijven. Het voordeel daarvan is dat zij meer invloed kunnen uitoefenen omdat zij meerdere beleggers vertegenwoordigen.

Uitsluiten van bedrijven
Pensioenfonds PGB wil niet beleggen in bedrijven die zich niet houden aan de Global Compact Principles van de Verenigde Naties. Elk kwartaal krijgen we van Sustainanalytics een lijst van bedrijven die zich niet aan deze principes houden.

Beleggen wij op dat moment rechtstreeks in zo'n bedrijf, dan verkopen we die aandelen en/of obligaties. Tenzij we het zinvol vinden om eerst het gesprek aan te gaan. Het belang van de deelnemers staat hierbij voorop. Beleggen we via een beleggingsfonds in zo'n bedrijf? Dan gaan we het gesprek aan met het fonds.

Bekijk de lijst met uitgesloten bedrijven.


Ondertekenaar UNPRI

Pensioenfonds PGB houdt zich ook aan de UNPRI, de Principles for Responsible Investing. Via deze principes van de Verenigde Naties beloven we om bij het beleggen rekening te houden met milieu, arbeids- en mensenrechten en goed bestuur. En om hierover open te informeren. Zowel het pensioenfonds als de meeste vermogensbeheerders die voor ons werken hebben de UNPRI ondertekend. 

Bekijk de uitleg over UNPRI

Duurzaam; Uitsluiten; Global Compact Principles; Beleggingsfonds