Aanmelden

 

 


PGB familie minder grafisch

PGB-familie minder grafisch

Nog één keer schrijf ik de naam voluit: Pensioenfonds voor de Grafische Bedrijven. In het nieuwe jaar verhuist deze naam naar het museum, waar ook de onderkast, de zetmachine, de cicerolat, het loodzetsel, de styp en de matrijs te vinden zijn. PGB wordt minder grafisch en heet dan simpel Pensioenfonds PGB.

Het proces is al lang gaande. Begin deze eeuw kende het pensioenfonds eigenlijk maar twee ouders: de organisaties van werkgevers en werknemers in de grafische industrie. Een krimpende bedrijfstak helaas. Dat was ook de reden voor het fonds om zijn draagvlak te verbreden, in goed overleg met de ouders en in het belang van de eigen deelnemers. Hoe minder deelnemers, hoe zwaarder immers de kosten van pensioenadministratie en vermogensbeheer relatief gingen drukken. De uitbreiding van het fonds paste ook in de consolidatieslag die gaande was in de sector: honderden fondsen werden opgeheven.
 
Uitbreiding
Een jaar of acht geleden traden uitgeverijen als nieuwe verwanten toe tot PGB. Vaak zat hun grafische personeel al binnen PGB en hielden ze er voor het kantoorpersoneel, commerciële en journalistieke werknemers nog een eigen pensioenfonds op na.
 
Nog meer neven en nichten kregen de grafici toen in 2012 de sociale partners van kartonnage- en flexibele verpakkingsbedrijven hier onderdak zochten. Daarna ging het snel. Papierbedrijven, kunststof- en rubberindustrie, chemische en farmaceutische bedrijven, inclusief de hele sector verf- en drukinkt, gevolgd door groothandel en zakelijke dienstverlening. Sinds vorig jaar heeft PGB zelfs buitengaats nieuwe familieleden: zoals het bekende baggerbedrijf Boskalis en recent de zeevissers.
 
Halvering
In tien jaar tijd halveerde het aantal nog werkende deelnemers uit de grafische sector: van 44.000 in 2005 naar nu ongeveer 22.000. Ze vormen straks geen 40% meer van het aantal actieve deelnemers binnen PGB. Het belegd vermogen van de hele familie groeide in die tijd van 9 miljard euro naar 21 miljard. Daarvan is nog wel meer dan de helft (56% nu) gereserveerd voor de deelnemers uit de grafimedia (inclusief gepensioneerden en ‘slapers’ die hun pensioengeld hier laten staan).
 
Die ontwikkeling gaat door: de grafimedia sector krimpt. De meerderheid van de deelnemers komt uit andere sectoren. Steeds moeilijker is uit te leggen waarom het pensioenfonds van zeevissers, bloemengroothandelaren en baggeraars ‘grafisch’ heet.
 
Geuzennaam
Daarom handhaven we de afkorting als zelfstandige naam: Pensioenfonds PGB. Nu associeert menigeen die nog met ‘grafisch’. Daar is niets mis mee, integendeel. Maar over een tijdje klinkt het als een zelfstandige geuzennaam. Zoals bij VARA niemand meer denkt aan arbeiders radioamateurs. Of bij NRC aan een Nieuwe Rotterdamsche Courant.
 
De oude naam is met de letterbak en de gratis melk (om loodvergiftiging tegen te gaan) bijgezet in het museum. Geen pensioenfonds voor de grafische vakken meer (1929), ook niet voor de grafische bedrijven (1953), maar gewoon alleen PGB (2016).
 
Arnold Verplancke
bestuurslid PGB

 

Arnold Verplancke

over Arnold Verplancke

Arnold Verplancke (1945) is oud-journalist en was tot mei 2017 bestuurslid van Pensioenfonds PGB. Hij gaat in op actuele onderwerpen en reageert op discussies. Ook legt hij in zijn columns in gewone-mensentaal uit hoe pensioen werkt.

Vorige column
Onderzoeksmoe

Volgende column
Ik wil stoppen

 PGB - BlogReacties

Bert Van Oosterhout reageer
reageert op 17-12-2015:

Goed idee.niets mis mee. De tijden veranderen, dus waarom niet?

Joke te Wierike reageer
reageert op 19-12-2015:

Begrijpelijk. Zo voelen anderen zich ook thuis bij dit pensioenfonds.

Hans Bos reageer
reageert op 21-12-2015:

Via SPEO nu bij Pensioenfonds PGB. Groet vanuit Hua Hin (Thailand).

J. Fijnaut reageer
reageert op 21-12-2015:

Goede zaak, want het aantal medewerkers in de grafische bedrijven is door de jaren heen zo wat gehalveerd.

J. Leenheer reageer
reageert op 23-12-2015:

Vier positieve reacties lees ik hier, voor mij een iets minder hoera-gevoel. Ik vind trouwens de site nog steeds heel erg saai, die kan dan ook wat 'eigentijdser' worden!

Arnold Verplancke
Arnold Verplancke reageer
reageert op 24-12-2015:

Om J. Leenheer gerust te stellen: er wordt gewerkt aan een volkomen nieuwe opzet van de website. Zal in het voorjaar live gaan.

A. Oppenheim reageer
reageert op 24-12-2015:

Zijn de hierboven afgedrukte meningen van betrokkenen uit cynisme afgedrukt? En zijn dat alle reacties op die rotstreken van veel werkgevers in de grafische wereld? Zoals bonussen van vijf miljoen Pond voor de bazen en afstempelingen voor de mensen die het feitelijke werk hebben verricht?

Johan reageer
reageert op 28-12-2015:

Wat een begrip! Of zouden de reacties toch zijn gefaked?

Peter Duijff reageer
reageert op 28-12-2015:

Heldere visie, duidelijke naam, gefeliciteerd. Jammer dat zoveel oude "materialen" naar een museum gaan. Daarmee wordt het drukken folklore. Zelf heb ik aan huis gewoon voor het plezier 3 oude drukpersen en 6 bokken met letter staan. Prachtig om de eigen Nieuwjaarskaart en Koppermaandagprent zelf te drukken, te voelen en te ruiken. Clichés maak ik met de 3D-printer, houten letter met de CNC-frees. Kortom, vakmanschap en innovatie horen op de werkvloer, niet in een museum.

Lanbertus reageer
reageert op 28-12-2015:

Zitten nu de journalistieke collega's ook onder deze PGB familie?

Koos Beij reageer
reageert op 28-12-2015:

na dit ga ik mij toch echt oud voelen

J. reageer
reageert op 28-12-2015:

Cicerolat!! Ai ai ai, da's lang geleden :). Maar verder: prima, die nieuwe naam.

Aart Boele reageer
reageert op 28-12-2015:

Ja het kon denk ik niet uitblijven dat er veranderingen zouden komen. Ja die goeie ouwe tijd komt nooit meer terug

Ger Mosman reageer
reageert op 28-12-2015:

Fijn dat PGB groeit. Het lijkt een beveiliging, maar ik denk dat de raad van bestuur en de toezichthouder zijn meegegroeid. Ik lees daar helaas niets over. Ik ben er zeker van dat die mensen niet belangeloos mee doen. Lezen we daar nog iets over???

Jacques Herben reageer
reageert op 28-12-2015:

Ik ben het volledig eens met de treffende tekst van de heer Arnold Verplancke nu wij tot de helft van het aantal Grafische mensen zijn terug gegaan in Grafiemedia land en er andere bedrijfs takken bijkomen, is dit een algemene naam in de toekomst.

R. de Jonge reageer
reageert op 28-12-2015:

Wat is er nu in 's hemelsnaam zo bijzonder aan een nieuw logo behalve dat de invoer daarvan heel veel geld kost. U schrijft: "Ons uiterlijk wordt in stappen veranderd". Ons, de inleggers in het fonds, gaat het om het innerlijk en dat is een beter rendement om de pensioenen te kunnen blijven betalen. Niet om het uitgeven van "cosmetisch" geld.

Jan Donker reageer
reageert op 28-12-2015:

Allemaal logisch en verdedigbaar. ALLEEN dat nieuwe logo: Moet dat nou zo nodig ? Zoals dhr R de Jonge terecht opmerkt.

r. gringhuis reageer
reageert op 28-12-2015:

het belegd vermogen meer dan verdubbeld, maar aanpassing van pensioen, al ruim 10 jaar, niet mogelijk. Wat doen jullie verkeerd?

G. W. Nieuwenhuis reageer
reageert op 28-12-2015:

Als bijna allround typograaf sinds 2003 wil ik graag kontakt zoeken met de heer Peter Duijf die schrijft dat hij drie oude persen en 6 bokken met letter heeft staan. Ik wil graag eens zien wat hij heeft daar ik het hand-, machinezetten en boekdrukken een paar keer per jaar in de diverse musea nog doe. Dus graag een reaktie van hem. Bij voorbaat dank.

Th. van der Wiel reageer
reageert op 29-12-2015:

Waarom niet een miljard van het geld wat uit staat in amerika terug halen om de mendsen te betalen wat ze verdiend hebben. en niet lopen gokken met geld van andere!!!!!!

Ton Notten reageer
reageert op 29-12-2015:

Ben blij dat de pensioenfondsen waarmee ik te maken had (Gelderlander, AUDET, Wegener en nu PGB) allemaal tijdig de blik verruimd en de bakens verzet hebben. MIjn pensioen zou anders niet 'bevroren' maar verlaagd zijn. En ik kan Lanbertus gerust stellen; de journalistieke collega's vallen er nu ook onder. Ik ben er een van.

Kees Bloemendaal reageer
reageert op 29-12-2015:

Als oud medewerker van het UN hoop ik straks een klein pensioen te krijgen. Ik vrees wel over de hoogte van de uiteindelijke hoogte als ik alle berichten hoor lees. Als het voordeel van de samenvoeging van de pensioenfondsen maar niet op gaan aan de hoogte van de vergoedingen aan de bestuursleden.

Tonnie Klein Hemmink reageer
reageert op 29-12-2015:

Aan de heer G.W. Nieuwenhuis die op zoek is naar de door Arnold genoemde gereedschappen. Stuur een mailtje naar info@vvgpgb.nl met uw adresgegevens. Mogelijk dat ik nog iets voor u heb.

aroosenboom reageer
reageert op 29-12-2015:

jammer ik heb 46 jaar gewerkt in de grafische sekter en een goed pensioen opgeboud

H. Schot reageer
reageert op 29-12-2015:

Ik ben benieuwd naar de kosten van het nieuwe logo, de prijs zal wel een paar keer over de kop gaan, vermoed ik. Word het betaald uit de hoogte van de vergoedingen aan de bestuursleden?

Leo van Rijswijk reageer
reageert op 29-12-2015:

Veranderen is iets van deze tijd. Maar waarom moeten we meegaan? Misschien om de regering te laten weten dat de graficus een modern doch ouderwets beroep aan het worden is. De graficus werkt nu met de computer en daar maakt hij meer zetsel als vroeger met de hand. Hij/zij houdt een schoon pak, maar zijn beloning wordt wel meer of minder dus ook een ander pensioen. maar wel van deze tijd, dus pensioenfonds voor de grafische bedrijven blijft bestaan maar in een nieuw jasje PensioenfondsPGB.

P.vd.Ven reageer
reageert op 29-12-2015:

Ongrijpelijk en tevens verbazing.. Waar ons pensioen in het verleden bij een ieder tot afgunst werkte,"Jullie in het grafische hebben de beste pensioenen", is niets meer over.Voor mijn een groot vraagteken.

Kees Meijer reageer
reageert op 29-12-2015:

Het gaat netto als met ons vak waar we toen bewust hebben gekozen, alles is verkwanselt en de bazen maar lachen

Cas Band reageer
reageert op 30-12-2015:

Hahahahaaa, wat een super goed idee van onze pensioenpot beheerders om andere sectoren te laten participeren en integreren in ons fonds. Logisch dat de communicatie dan anders moet en er dus ook een transitie van naam nodig is om de lading beter te dekken. Maar de verandering 'PGB Pensioenfonds voor Grafische Bedrijven', naar 'Pensioenfonds PGB' ofwel 'Pensioenfonds Pensioenfonds voor Grafische Bedrijven' !!!!!?????? En dan gaat het ook al niet zo goed met onze pensioenpot centjes, ik ga me echt zorgen maken nu.

dmhartgerink reageer
reageert op 30-12-2015:

Pgb kun je vanaf nu beschouwen als; pensioenfonds gemengde bedrijfstakken

M Knijpinga reageer
reageert op 31-12-2015:

Als vrouw van een overleden baggeraar voel ik mij zo wie zo Niet thuis bij het PGB.

Omke van der Ploeg reageer
reageert op 31-12-2015:

Veranderingen zullen blijven. Dat de naam en logo wijzigingen, ach dat kost een paar centen. Wordt uit onze pensioenpot betaald. Vraag mij vaak af, en dat gaat al jaaaaaren, indexatie van onze pensioenen is niet mogelijk want de rendementen zijn steeds maar weer te laag! Er is onvoldoende gelet op de investeringen in het buitenland. Hopelijk gaat dit bestuur dat onze pensioengelden in beheer heeft en daar over dient te waken zorgvuldig om met investeren om rendement op het pensioengeld te verkrijgen. Dat is ook goed!. Verder dient ook gezegd te worden dat de pensioenen gelukkig in de afgelopen jaren niet zijn gekort! Dan was het procentueel nog verder achteruit gegaan. Allemaal een goede jaarwisseling en een gelukkig en gezond (pensioen) 2016!!

Arnold Verplancke
Arnold Verplancke reageer
reageert op 04-01-2016:

Wat kost de nieuwe naam, is gevraagd. Niet veel gelukkig. We laten pas drukwerk met de nieuwe naam maken als het oude drukwerk op raakt. De (digitale) folders moeten toch elk jaar worden aangepast met de nieuwe cijfers, nu dus tegelijk met het nieuwe logo. Door nieuwe wetgeving zijn we verplicht de websites aan te passen, straks dus in één keer met het nieuwe logo. De enige extra kosten zijn voor het bureau dat een paar ontwerpen heeft moeten maken voordat het bestuur een definitieve keuze maakte voor het logo. Kosten: € 2800, want voor serieus werk betalen wij ook eerlijk.

Pieter Pluim reageer
reageert op 03-01-2016:

Begin 2016 eens concreet transparant door harde cijfers over het een en ander te publiceren. Bijvoorbeeld wat de naamswijziging nu echt aan onkosten met zich heeft meegebracht. Of leg uit wat de werkelijke reden van deze naamswijziging is geweest. Voorkomt misschien heel wat overbodige discussie. Motto voor 2016: geen ' draaierij' meer. De beste wensen voor iedereen.

andré stuyfersant reageer
reageert op 13-01-2016:

Beste Arnold, dat je weinig verstand hebt van het 'oude' grafische vak moge duidelijk zijn: het is namelijk géén letterbak maar een zetkast. Waarvan akte. vr. gr. andré stuyfersant, voormalig letterzetter.

Henk de Gooijer reageer
reageert op 13-01-2016:

André Stuyfersant: Haalde jij in je werk als letterzetter de letters uit een letterbak of een zetkast? Beetje spijkers op laag water hè?

Richard Strober reageer
reageert op 14-01-2016:

@Arnold Verplancke, Natuurlijk kost een naamswijziging meer dan enkel de ontwerpkosten. De kosten zitten hem niet enkel in alleen drukwerk. Kijk alleen maar eens naar het logo achter u op de foto notabene. Niet helemaal een eerlijke voorstelling van de kosten die u daar maakt. Denk verder aan