Aanmelden

 

 


Ik wil stoppen

​Ik wil stoppen
 
Ik wil nu echt stoppen met werken en niet nog twee jaar wachten op mijn pensioen.’ Ze zuchtte en keek over de laptop naar haar man. Die las de krant van gisteren. ‘Twee jaar zonder jouw inkomsten? Hebben we toch een probleem,’ bromde hij. ‘Volgens mij valt er iets te schuiven met het pensioen,’ zei ze hoopvol en ze tuurde op www.mijnpgbpensioen.nl
 
Hij hield er niet van dat ze steeds achter die laptop zat. Vroeger keken ze gezellig samen tv. Derrick, die Duitse politieman, of Baantjer. Maar nu zat ze steeds achter dat uitklapschermpje. Zelfs de krant had ze opgezegd. Die las ze wel ‘digitaal’. Wie bedenkt zoiets? Gelukkig kreeg hij van de buurman nog de papieren krant, al was het een dag later. In ruil voor twee sigaretten als ze samen de honden uitlieten. Want de buurman was zogenaamd gestopt met roken, voor zijn vrouw.
 
Eerder ingaan
‘Ik kan mijn pensioen van Pensioenfonds PGB laten ingaan op mijn 64ste, ’riep ze triomfantelijk. ‘Ik hoef niet te wachten tot mijn 66ste. 
‘Zal wel. Wie betaalt dat dan? Weet die laptop van jou dat ook?’
‘Ikzelf. Dan krijg ik na mijn 66ste wel minder, maar het pensioen gaat twee jaar eerder in! Ach Piet, ik werk al meer dan veertig jaar nu. Eerst zou ik op mijn 62ste met de vut gaan, weet je nog? Jarenlang heb ik vutpremie betaald. Maar voordat ik aan de beurt was: weg vut! En ik maar premie betalen.’
‘Ja, je bent gewoon een paar jaar te laat geboren,’ probeerde hij met haar mee te leven. ‘Daar kan je niks aan doen.’ Hij zat zelf aan de goede kant van de streep, maar dat was gewoon toeval en geluk, toch.
 
Ze herinnerde de woorden van haar moeder: ‘Die jongen? Ach meid, daar zit toch helemaal niets bij.’ Tja, zij had van hem gehouden, al zat er inderdaad weinig bij, zoals haar moeder dat uitdrukte. Maar niets verkeerds ook, troostte ze zich zelf.
 
Tijdelijk extra pensioen
‘Truus, die twee jaar tot je 66ste heb je ook nog geen AOW,’ bedacht hij. ‘Alleen dat pensioen van Pensioenfonds PGB misschien. Scheelt nog steeds. We gaan niet echt failliet, maar alles wordt wel duurder.’
 
Ze haalde haar schouders op en typte wat op haar toetsenbord. Ze hapte naar adem: ‘Oké, dat kan ook nog,’ riep ze, alsof ze de loterij had gewonnen. ‘Ik kan die twee jaar ook nog overbruggen met een tijdelijk pensioen! Echt waar. Scheelt me later wel een paar tientjes extra per maand, maar tussen mijn 64ste en 66ste krijg ik wel elke maand een paar honderd euro. Als een soort overbrugging zeg maar, in plaats van AOW.’
 
Ingewikkelder?
Hij klapte zijn krant dicht. ‘Je zit toch niet je hele hebben en houwen op dat internet te zetten? Straks leest iedereen wat je verdient! En geloof me nou maar: pensioen is veel ingewikkelder dan je denkt. Dat kan je echt niet zelf uitvogelen, ook niet met die toverdoos van je.’ Hij stond op en pakte zijn sigaretten: ‘Ik ga de hond uitlaten.’ 
 
Zij zocht even verder op de website naar de informatiebrochures. Haar oog bleef even haken bij de titel ‘Einde relatie en pensioen’.
Ach, na zoveel jaar.
 
Arnold Verplancke
bestuurslid Pensioenfonds PGB

 

Arnold Verplancke

over Arnold Verplancke

Arnold Verplancke (1945) is oud-journalist en was tot mei 2017 bestuurslid van Pensioenfonds PGB. Hij gaat in op actuele onderwerpen en reageert op discussies. Ook legt hij in zijn columns in gewone-mensentaal uit hoe pensioen werkt.

Volgende column
Tegenvallers

 PGB - BlogReacties

H.Mulder reageer
reageert op 16-01-2016:

Héééél toevallig zit ik in dezelfde situatie als ''mevrouw'' , maar geloof me , het kost je wel iets meer dan een paar tientjes hoor . Vooral bij 2 jaar , als het een paar maand is valt dit nog wel mee , want DAN kost het een paar tientjes , maar bij 2 jaar ben je een behoorlijk deel van je pensioen kwijt . Ik snap niet dat dit zo door meneer Verplancke op de site gezet wordt , ik neem toch aan dat juist hij weet hoeveel je dan kwijt bent . Maar als meneer Verplancke inderdaad een manier weet en dat het mij maar 2- of 3 tientjes kost om twee jaar eerder met pensioen te kunnen , dan houd ik mij aan bevolen en hoop dat meneer Verplancke snel met mij in contact wil komen , zodat ik eerder van mijn pensioen kan genieten . Een positieve en hoopvolle aanstaande gepensioneerde .

Arnold Verplancke
Arnold Verplancke reageer
reageert op 16-01-2016:

Om geen misverstand te krijgen: deze (fictieve) mevrouw berekent twee verschillende stappen achter elkaar. De eerste is het twee jaar vervroegd laten ingaan van haar pensioen. Dat kost inderdaad veel geld, daar heeft de heer Mulder gelijk in. Ze bouwt dan twee jaar minder pensioen op en wil er wel twee jaar langer (eerder) van genieten. Dat kost gauw een paar honderd euro per maand. Maar de omschrijving ‘een paar tientjes’ in de column slaat alleen op de tweede stap die ze neemt. Namelijk om bovenop dat eerder ingegane (dus gekorte) pensioen ook nog een (beperkte) tijdelijke opslag te krijgen als compensatie voor het nog ontbreken van AOW. Die tweede stap kost maar een paar tientjes extra. De hele operatie kost haar dus honderden euro’s per maand. U kunt het allemaal berekenen op www.mijnpgbpensioen.nl

H.Mulder reageer
reageert op 16-01-2016:

Natuurlijk wist ik wel wat er bedoeld werd , maar als je het zo leest lijkt het alsof het je niks kost . ''Mensen zoals ik'' , en daarbij bedoel ik : mensen van 64 jaar en ouder , hebben vaak al vanaf het begin dat zij gingen werken , of iets later , al pensioenpremies betaald . Hebben ook zonder te mopperen altijd graag hun aow premies voor ''de oudere'' generatie betaald . Nu is dit alles anders , vaak hoor je negatieve klanken van de jongere generatie .Mijn vrouw heeft nooit gewerkt , dat was vroeger normaal . Nu mag ik niet meer met 65 met pensioen en moet ik daardoor met minder pensioen doen omdat het allemaal anders berekent wordt dan in het beginne van mijn arbeidsverleden . Na 47 jaar werd ik ontslagen omdat ik te duur was , ondanks het feit dat ik de beste drukker van het bedrijf was en gezond en fit , werd ik ingeruild voor een onervaren jongere die stukken goedkoper was . Het bedrijf was hoegenaamd failliet maar mocht wel doorstarten , wat inhoudt dat ik geen cent meekreeg , de bonden zijn wat dat betreft ook niet meer zoals ze waren . Nu heb ik jaren mijn FUT premies netjes betaald maar ook daar zie je niks van , hetzelfde is het met de ANW premies , 22 jaar netjes betaald , maar er iets voor terugkrijgen ho maar . Natuurlijk had ik dit van tevoren kunnen weten , en ook weet ik dat het net zo is als een brandverzekering : Je betaald voor als er iets gebeurt , gebeurt er niets dan is het geld weg . Toch klopt het van geen kanten , vind ik en meerderen met me . Ook maken mijn leeftijdgenoten het mee dat als je een jongere vrouw hebt , en de mijne is 2 jaar jonger , je 3 jaar moet wachten voordat zij haar AOW krijgt . Mensen die 2 jaar jonger waren dan mij kregen zelfs , al was hun vrouw 10 jaar jonger gewoon AOW voor beiden . Geen verloop of niks en met het verhaal erbij dat je het maar had moeten ''bijsparen'' , waarvan ?? En ga zo maar door . Ik ben blij dat ik een PGB pensioen heb en wij ons toch net kunnen redden .Dit is een waar gebeurd verhaal .

H.Mulder reageer
reageert op 16-01-2016:

Sorry , het moet natuurlijk VUT-premies zijn .

P.L.van der Plas reageer
reageert op 29-01-2016:

Heel herkenbaar de reactie van de heer H. Mulder. Ik werk al 47 jaar bij dezelfde firma, nooit ziek geweest, overal voor betaald, bedrijf verhuist heeft minder personeel nodig, dus ontslag. Mijn vrouw is vier en een half jaar jonger... heeft altijd voor de kinderen gezorgd. Ik kom nu omdat ik tot 66 en 4 maanden moet werken een jaar tekort waar ik niets krijg!